fbpx
Moveco-solceller energilagring och elbilsladdning

Ränterabatt på bolånet genom solceller och energilagring

Uppdatera din energiklass genom att installera solceller och få ränterabatt
Att investera i solceller är inte bara en hållbar investering för framtiden utan kan även gynna hushållet på kort sikt. De flesta storbanker erbjuder “Gröna bolån” till både nuvarande och nya bolånetagare. Beroende på dina förutsättningar kan en solcellsanläggning påverka din energiklass positivt.

Vad är ett grönt bolån?
För att stödja övergången till förnybar energi erbjuder de flesta av storbankerna en ränterabatt på bolånet. Bankerna ser de som ett sätt att bidra till att minska energiförbrukningen i hemmen och vill på så sätt motivera fler att satsa på energieffektiva bostäder.

“Vi erbjuder avdrag på bolåneräntan för dig som bor i villa eller lägenhet i byggnad med energiklass A, B eller C. Pengarna finansieras upp via så kallade gröna obligationer.” SBAB, 2023

Hur ser kriterierna ut för att få grönt bolån?
Kriterierna för att ansöka om grönt bolån kan skilja sig mellan storbankerna, men de flesta utgår ifrån att du behöver uppfylla minst ett kriterium av nedan:

  • Inneha energiklass A, B eller C enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014
  • Guld- eller silvercertifierad Miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council
  • Svanenmärkt hus
  • Är Guld- eller Silvercertifierad passivhus enligt Forum för energieffektivt byggande (FEBY)

Fråga din bank för att ta reda på exakta villkor. 

Solceller kan uppdatera din energiklass

Energiklasser
För att avgöra vilken energiklass en bostad har krävs en energideklaration från boverket. Energideklarationer äldre än 2014 har ingen energiklass, då krävs en ny mätning. Certifierade företag utför dessa mätningar. Läs mer om detta på boverkets hemsida https://www.boverket.se/sv/energideklaration/energideklaration/

Exempel: Familjen Wattson på Ekerö går från energiklass D till A genom solceller
Familjen Wattson har ett hus på Ekerö med energiklass D och familjen förbrukar 14 000 kWh per år. Moveco installerar en solcellsanläggning som maximalt kan producera 14 000 kWh per år samt ett batteri som kan avlasta förbrukningsbehovet under kvällstid.

Tidigare har Familjen Wattson behövt köpa 100% av sin el från elnätet för att täcka sin förbrukning. Nu producerar hushållet sin egen el genom solcellerna och med ytterligare stöd från batterilagring kan hushållet räkna med att använda cirka 55% av den producerade elen, dvs. 7 700 kwh. Det innebär att Familjen Wattson kan tillgodoräkna 7 700 kwh per år i sin energideklaration och därmed uppdatera sin energiklass till A. 

Vi guidar er till rätt solcellsanläggning
Vårt team av solcellsspecialister finns här för att ge er all den information och vägledning ni behöver. Vi hjälper er att bedöma er energiförbrukning, planera solcellsanläggningen som bäst passar era behov och tar hand om installationen. Vi strävar alltid efter att göra processen smidig och enkel för er. Läs mer hur det går till här.

Tillsammans kan vi göra skillnad för både er och vår miljö!

Kom igång

Få en kostnadsfri offert

Spara pengar och miljön med Moveco.

Utmärkelser