fbpx

Energilagring genom batteri

Batterilagring och stödtjänster

Solceller tillsammans med energilagring genom ett batteri gör det möjligt för dig att ladda upp ditt batteri med solenergi. Nu kan du också tjäna pengar på ditt batteri genom att hjälpa till att stötta det svenska elnätet.

Tillgängliggör ditt batteri och hjälp svenska elnätet

Tjäna pengar på ditt batteri

Nu kan du som har ett batteri få ersättning för att hjälpa till att balansera det svenska elnätet. Vi på Moveco hjälper dig att komma igång med så kallade  stödtjänster och du tjänar intäkter på ditt batteri varje månad.

Stödtjänster upphandlas dagligen av Svenska Kraftnät och används för att balansera nätet.

  • Hjälp Svenska Kraftnät att balansera nätet genom att ansluta ditt batteri till stödtjänster
  • Få ersättning oavsett om ditt batteri används eller ej
  • Intäkterna utbetalas varje månad

Så fungerar ett batteri

Fördelar med batterilagring

Genom att ansluta ett batteri till din solcellsanläggning kan du spara överskottsel. Den solenergi som du inte behöver förbruka i ditt hushåll direkt, lagras istället för senare användning i batteriet. Nu finns även fler fördelar med batterilagring, såsom stödtjänster.

Fördelar med ett batteri

  • Använda energin senare eller sälja överskott
  • Nyttja billig el - uppladdning av batteriet med billigare el på natten
  • Effektivisera elkonsumtionen (gäller framförallt för bostadsrättsföreningar)
  • Få ersättning för att du stöttar elnätet genom din batteriresurs

Helhetspartner av solceller, batterilagring och stödtjänster

Vi hjälper dig att installera batteri och stödtjänster

Du som har ett befintligt batteri eller vill investera i ett batteri kan koppla upp dig till Checkwatts virtuella kraftverk “Currently” genom Moveco. Moveco samarbetar med KP Energy, en av de främsta grossisterna på solcellsmarknaden som är utvald partner till Checkwatt.

Moveco sköter hela installationen av batteriet och CheckWatts hårdvara åt dig. När det är klart, kan du som batteriägare luta dig tillbaka. CheckWatt övervakar och styr batteriet, prioriterar mellan tjänster och optimerar driften för att maximera lönsamheten för dig.

Hur fungerar CheckWatts stödtjänster?

CheckWatts virtuella kraftverk Currently, består av aggregerade batterilager från individuella batteriägare. Genom att samla kapaciteten från flera hushålls batteriresurser blir CheckWatt genom Currently en aggregator som gentemot Svenska Kraftnät levererar stödtjänster såsom frekvensreglering. Svenska kraftnät betalar sedan ut en ersättning till CheckWatt som i sin tur utbetalar ersättning till dig som batteriägare.

Stödtjänster - vanliga frågor & svar

Vilket elhandelsbolag behöver jag ha för att ansluta mig till CheckWatt?

Du hittar en lista på kompatibla elhandelsbolag här. Det tillkommer elbolag löpande och CheckWatt uppdaterar detta, vi på Moveco dubbelkollar alltid detta när det är dags för installation.

Jag har ett batteri idag, kan jag ansluta det till CheckWatt?

Titta i denna lista över kompatibla batterilager. Hittar du inte ditt batteri i listan? Kontakta oss på Moveco. CheckWatt arbetar kontinuerligt med att integrera fler typer av batterilager och fabrikat.

Hur kan mitt batterilager hjälpa elnätet?

Batterilager kan avhjälpa lokala problem som flaskhalsar i elnäten men även övergripande problem som frekvensavvikelser. Genom företag som CheckWatt som har skapat ett virtuellt kraftverk som kallas “Currently” utförs frekvensreglering med mycket snabb aktiveringstid, då batterilager har betydligt lägre fördröjning från styrning till effekt än traditionella kraftverk. Batterier lämpar sig därför perfekt för dessa funktioner.

Kan alla ansluta sig till CheckWatt oavsett storlek på batteriet?

Med CheckWatts virtuella kraftverk Currently så kan alla vara med och bidra oavsett storlek på installationen. Mindre resurser, exempelvis batterier, grupperas tillsammans med andra liknande energiresurser för att bilda ett stort virtuellt kraftverk där alla resurserna arbetar tillsammans. Det förutsätter dock att din energiresurs är kompatibel med Currently.

Hur mycket kan jag tjäna på att ansluta mitt batteri till CheckWatt?

Jag har fått en offert med en kalkyl och återbetalningstid för ett batteri tillsammans med stödtjänster, vad baseras den kalkylen på?

Kalkylen baserar sig på marknadens priser från 2020 fram till idag. Tänk på att marknadspriserna kan svänga, denna kalkyl visar på bra avkastning bakåt i tiden. Hur det går i framtiden kan ingen förutspå, marknadens priser kan gå både uppåt och nedåt. 

Kom igång

Få en kostnadsfri offert

Spara pengar och miljön med Moveco.

Utmärkelser